0

ေဂါက္ေရာဂါ ဆိုတာ ဘာလဲ .. ??

Posted by ေမၿမဳိ့သား on 12:11 PM in
ေဂါက္ သို႔မဟုတ္ ဒူလာေရာဂါဆိုတာ ဘာလဲ
ေဂါက္ သို႔မဟုတ္ ဒူလာေရာဂါဆုိတာ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါေတြထဲက တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ အမ်ဳိးသားေတြ ပိုအျဖစ္မ်ားပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္က အဆစ္တစ္ခုခု ရုတ္တရက္ ပူေလာင္သလုိ နာက်င္လာျခင္း၊ ေတာင့္တင္း လာျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းလာျခင္းေတြနဲ႔ အစပ်ဳိးျဖစ္တတ္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ေျခမအဆစ္မွာ စျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေပ မယ့္ လက္အပါအ၀င္ တစ္ကိုယ္လံုးက အဆစ္ေတြမွာလည္း ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေရာဂါက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မႈေဖာက္ျပန္လု႔ိ ျဖစ္တဲ့ေရာဂါ (Metabolic Disease)၊ ပ်က္စီးခ်ဳိ႕ ယြင္းသြား ေစေသာေရာဂါ (Degenerative Disease) တစ္ခုျဖစ္လို႔ မကုဘဲေနရင္ ပိုပိုဆုိးလာတတ္တဲ့သဘာ၀ပဲရွိပါတယ္။ ကာလၾကာ လာတာနဲ႔အမွ် အဆစ္ေတြ၊ အရြတ္ေတြ၊ တစ္သွ်ဴးေတြ ပ်က္စီးလာမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။
အေၾကာင္းရင္းေတြက ဘာေတြလဲ
ေသြးထဲမွာ ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏျမင့္တက္လာလုိ႔ ျဖစ္ရတာပါ။ ေတာ္ရံုျမင့္ရံုနဲ႔ေတာ့ ေဂါက္မျဖစ္ပါဘူး။ အဆမတန္ မ်ားလြန္းသို႔သာ မာေက်ာလွတဲ့ ယူရစ္အက္ဆစ္ ပံုေဆာင္ခဲ (Uric Acid Crystals) ေတြ ျဖစ္လာရတာပါ။ အ၀လြန္ျခင္း၊ အရက္အလြန္အကံၽြေသာက္ျခင္း၊ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ အသားမ်ားမ်ားစားျခင္းေတြနဲ႔ တိုက္ရိုက္ဆက္စပ္ပါတယ္။ အသားစားၾကဴး တယ္ဆုိတာကို စားသမွ်အစားရဲ႕  ငါးပံုႏွစ္ပံုဟာ အသားျဖစ္ေနျခင္းလို႔ အၾကမ္းဖ်င္း ယူဆႏိုင္ပါတယ္။ အသားခ်င္းတူရင္ ေတာင္ Sea Food လု႔ိေခၚတဲ့ ပင္လယ္စာအမ်ဳိးမ်ဳိးဟာ ေဂါက္ကို အထူးျဖစ္ေစ၊ ထၾကြေစတယ္ဆိုတာ ေလ့လာေတြ႔ရွိ အတည္ျပဳၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ ေသြးတိုးေရာဂါရွိလု႔ိ Thiazides အမ်ဳိးအစား ဆီးခ်ေဆးေတြ စြဲေသာက္ေနရသူမ်ားမွာလည္း ျဖစ္ တတ္ပါတယ္။ (ဒါေပမယ့္ ယေန႔ျမန္မာေဆးေလာကမွာ ဆီးေဆးေပးရင္ Taiazides အမ်ဳိးအစားေတြ ေရွာင္ေပးတာ၊ အသံုး မျပဳသေလာက္ နည္းသြားတာ ေတြ႔ရပါတယ္)
မ်ဳိးရိုးလိုက္ျခင္းဟာလည္း အေတာ္အသင့္ျဖစ္ေစတတ္တဲ့ အေၾကာင္းတရားတစ္ခုပါ။ ေလ့လာစစ္တမ္းေကာက္ယူမႈ မ်ားအရ ေဂါက္ေရာဂါရွိသူ အားလံုးရဲ႕  ၁၈ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ မိသားစုေရာဂါရာဇ၀င္ရွိဖူးသူေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ခဲဆိပ္သင့္ေစႏိုင္ တဲ့အလုပ္ ေန႔စဥ္လုပ္သူေတြ( ဥပမာ- စနစ္တက် အကာအကြယ္ ၀တ္ဆင္မထားတဲ့ ဘက္ထရီစက္ရံုလုပ္သားေတြ၊ ခဲပါ၀င္မႈ ျမင့္မားတဲ့ ေရေသာက္သံုးသူေတြ)ဟာ ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ဖို႔ အရမ္းနီးစပ္ပါတယ္။
ေရာဂါလကၡဏာေတြက ဘာေတြလဲ
ေဂါက္ ေခၚ ဒူလာေရာဂါရဲ႕  အျဖစ္အမ်ားဆံုးနဲ႔ အထင္ရွားဆံုး လကၡဏာတစ္ခုကေတာ့ ေျခမအဆစ္ နီရဲေရာင္ရမ္းၿပီး စူးရွစြာ နာက်င္လာျခင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ တစ္ေန႔တာ လႈပ္ရွားမႈေတြ ရပ္ဆိုင္းလုိက္တဲ့ ညဘက္မွာ ပိုျဖစ္ေလ့ရွိပါ တယ္။ ေျခမအဆစ္က အမ်ားဆံုး စျဖစ္တယ္ဆုိေပမယ့္ ေျခက်င္း၀တ္၊ ဒူးေခါင္းေနရာေတြမွာလည္း အထက္က ေျပာခဲ့တဲ့ နာ က်င္မႈမ်ဳိး ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။
ဒီလုိနာက်င္မႈဟာ သံုးေလးရက္ကေန တစ္ပတ္ႏွစ္ပတ္အထိ ၾကာေနႏိုင္ၿပီး သူ႔အလိုလုိ ေပ်ာက္သြားကာ လနဲ႔ခ်ီၿပီး ျပန္မျဖစ္ဘဲလည္း ျဖစ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ ေဆးခန္းသြားရမွာ ပ်င္းေသာ အမ်ဳိးသားမ်ားအေနနဲ႔ ဒီေရာဂါအေပၚမွာ အထူးဂရုစိုက္ မကုသမိတတ္ၾကပါဘူး။ ဒီေတာ့ အထူးသတိေပးခ်င္တာဟာ အထက္က ေျပာခဲ့တဲ့ နာက်င္မႈမ်ဳိး သင္တစ္ႀကိမ္စခံစားရၿပီဆုိ တာနဲ႔ ေဆးခန္းသြားပါ။ ဆရာ၀န္နဲ႔ တိုင္ပင္ပါ။ ဒီလိုမဟုတ္ရင္ သင့္ရဲ႕ ယူရစ္အက္ဆစ္ျမင့္တက္လာမႈဟာ အခ်ိန္နဲ႔အမွ် ပိုမုိ လာမွာမုိ႔ သင့္ရဲ႕  ေဂါက္ေရာဂါဟာ ဆက္လက္တိုးတက္ျဖစ္ပြားလာၿပီး အဆစ္ေတြ ပ်က္စီးကုန္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ (ဒီေနရာမွာ အေလးအနက္ထားၿပီး ေျပာခ်င္တာက အမ်ဳိးသားပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အမ်ဳိးသမီးပဲျဖစ္ျဖစ္ ထိခိုက္ဒဏ္ရာေၾကာင့္မဟုတ္ဘဲ ခႏၶာကိုယ္ ရဲ႕  အဆစ္တစ္ေနရာရာက ကိုက္ခဲေရာင္ရမ္းလာရင္ ဆရာ၀န္နဲ႔ သြားေရာက္ျပသၿပီး လုိအပ္တဲ့ စစ္ေဆးမႈေတြျပဳလုပ္ကာ ေရာဂါအဆင့္ဆက္မတက္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းကုသသင့္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ဒါဟာ ေလးဖက္နာအမ်ဳိးမ်ဳိးထဲက တစ္ခု ခုျဖစ္ႏိုင္တာမုိ႔ပါ)
ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ေၾကာင္း ဘယ္လုိအတည္ျပဳမလဲ
ဆရာ၀န္က သင့္ရဲ႕ နာက်င္မႈအေနအထားအေၾကာင္း အေသးစိတ္ေမးၿပီး လုိအပ္တဲ့စမ္းသပ္မႈေတြ လုပ္ပါလိမ့္မယ္။ ေသြးေဖာက္ၿပီး ေသြးတြင္းယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏ တို္င္းတာပါလိမ့္မယ္။ လိုအပ္ရင္ အဆစ္ထဲက ျခင္ဆီရည္ (Synovial Fluid) ေဖာက္ၿပီး ယူရစ္အက္ဆစ္ပံုေဆာင္ခဲေလးမ်ား ရွိ၊ မရွိရွာရပါမယ္၊ ဓာတ္မွန္ရိုက္ရပါမယ္။
ဒါေတြလုပ္ၿပီးရင္ သင့္ရဲ႕  ေရာဂါအေျခအေနကို ဂဃနဏ သိရွိႏိုင္ပါၿပီ၊ ေဂါက္ေရာဂါရွိေနတယ္ဆုိၿပီး ဘာမွစိုးရိမ္ထိတ္ လန္႔သြားစရာ၊ စိတ္ဓာတ္က်စရာလည္း မလိုပါဘူး။ အစားအေသာက္ဆင္ျခင္ၿပီးေနရင္ ဘာမွမျဖစ္သလုိ ဘ၀တစ္ေလွ်ာက္ လံုး ေနထိုင္သြားႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။
ေရွာင္ရမယ့္ အစားအေသာက္ေတြကို အၾကမ္းဖ်င္းေျပာရရင္ ဥအႏွစ္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ငါးဥ၊ မွ်စ္၊ မႈိ၊ တြင္းေအာင္းသတၱ၀ါ သား၊ ပင္လယ္စာနဲ႔ အနီေရာင္အသားမ်ား၊ ကလီစာမ်ား၊ ေပါင္မုန္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အာလူး၊ ခရမ္းသီး၊ အခ်ဳိမႈန္႔နဲ႔ ဘီယာတို႔ ျဖစ္ ပါတယ္။
ဘယ္လုိကုသမလဲ
လတ္တေလာ ထၾကြနာက်င္ေနတဲ့ ေဂါက္ေရာဂါကို သက္သာေအာင္ေတာ့ ဆရာ၀န္က သင့္ကို စတီးရိြဳက္အပါအ၀င္ ေဆးေတြ ေပးပါလိမ့္မယ္။ ေ၀ဒနာေတြ ေလ်ာ့လာတာနဲ႔အမွ် ေသာက္ရတဲ့ေဆးပမာဏလည္း ေလ်ာ့က်သြားပါတယ္။ နာက်င္ ေရာင္ရမ္းမႈ အားလံုးဟာ ၂၄နာရီအတြင္း ေလ်ာ့ပါးေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါတယ္။
ျမန္ျမန္သက္သာခ်င္ရင္ေတာ့ အဲဒီေရာင္ရမ္းနာက်င္ေနတဲ့အဆစ္ကို အနားယူေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးထဲမွာ အက္စပရင္(Aspirin) ကလဲြလုိ႔ အဆင္ေျပရာ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးေသာက္ထားလို႔ ရပါတယ္။ အက္ စပရင္က ယူရစ္အက္ဆစ္ကို တက္ေစတာမုိ႔ ေရွာင္ၾကဥ္ရပါမယ္။ ဒါေပမယ့္ အက္စပရင္က ဒီေန႔ဒီအခ်ိိန္မွာ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးအေနနဲ႔ ေခတ္မရွိေတာ့ပါဘူး။ (Aspilet ဆုိတဲ့ နာမည္နဲ႔ ေသြးခဲမပိတ္ေဆးအေနနဲ႔ပဲ ရွိပါေတာ့တယ္။)
ဘယ္လိုကာကြယ္မလဲ
ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏတက္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးဖုိ႔ သင့္ရဲ႕  ဆရာ၀န္က သင့္ကို ေဆးေတြေပးပါလိမ့္မယ္။ ၫႊန္ ၾကားတဲ့အတုိင္း အတိအက်ေသာက္ဖု႔ိ မျဖစ္မေန လိုအပ္ပါတယ္။ ေဆးေတြေသာက္ေနေပမယ့္လည္း သင္ဟာ ဆရာ၀န္ ေျပာတဲ့အတိုင္း အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ သင္ခိုင္းသမွ် တာ၀န္ေက်ခဲ့၊ တာ၀န္ေက်ေနဆဲ အဆစ္ေလး ေတြကို သနားပါ။ အ၀မလြန္ေအာင္လည္း ထိန္းသိမ္သင့္ပါတယ္။ အရက္၊ ဘီယာ အလြန္အကၽြံေသာက္ရင္ ေသခ်ာေပါက္ ေဂါက္ျဖစ္မွာမုိ႔ ထိန္းသိမ္းဆင္ျခင္ပါ။ ကာကြယ္ခ်င္ရင္ ပံုမွန္ေသာက္သူ အမ်ဳိးသားမ်ားအေနနဲ႔ တတ္ႏိုင္ရင္ အသက္ ၃၅ႏွစ္ ေက်ာ္တာန႔ဲ  ေသြးတြင္းယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏတိုင္းတာၾကည့္သင့္ပါတယ္။ အ၀မလြန္ေအာင္လည္း ထိန္းသိမ္ပါ။ ေသြးတိုး ျဖစ္ရင္ ေဂါက္လည္း လိုက္ျဖစ္လာတတ္တာမု႔ိ ေသြးတိုးေရာဂါကိုပါ ကာကြယ္ပါ။
အရည္ရႊမ္းတဲ့ သီးႏွံမ်ားဟာ (အထူးသျဖင့္ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ခ်ယ္ရီသီးမ်ားဟာ ေဂါက္ေရာဂါကို မထၾကြေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႔ရွိထားပါတယ္) ေဂါက္ေရာဂါကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းက ထိေရာက္စြာ ကာ ကြယ္ေပးႏိုင္တာမုိ႔ အထက္ကေျပာခဲ့တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္ၾကဥ္ေပးၿပီး ေရနဲ႔ သဘာ၀သစ္သီးေဖ်ာ္ ရည္ေတြ ေန႔စဥ္မ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။ ဒါဆိုေရာဂါရွိၿပီးသားဆုိရင္လည္း ေဂါက္ေရာဂါဟာ သင့္ဆီမွာ ေပၚမေနေတာ့ဘဲ ေပ်ာက္ကြယ္ေနၿပီး စိတ္ခ်မ္းသာ ကိုယ္က်န္းမာေနႏိုင္ပါလိ့မ္မယ္။ မရွိေသးတဲ့သူေတြလည္း ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္သြားပါ မယ္။

(က်ေတာ္.. အြန္လိုင္းမွာ ဖတ္မိသေလာက္ မွ်ေ၀ၿခင္းသာ ၿဖစ္ပါသည္ဗ်ာ)

0 Comments

Post a Comment

Copyright © 2009 ~ ♥ ရည္ညႊန္းရာ ♥ ~ All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.